In sem rekel, da je dobro!

Premiera Božanske komedije v izvedbi konjiškega Kripl teatra

Bog ni mrtev. Se pa včasih precej dolgočasi. Kar je logično, če upoštevamo, da obstaja že od pamtiveka in je preigral že vse igre in scenarije. Tako včasih – da dokaže, da še zna – ustvari kakšen svet. Zemljo na primer. Z vsem, kar spada zraven – morjem in nebom in rožami in gobicami, z zajčki in s človeškimi ribicami. In seveda s človekom. In potem? Potem se seveda začnejo težave …

Tako nam začetek vsega predstavi nova izvrstna predstava Kripl teatra KD Svoboda osvobaja Božanska komedija, ki je tokrat nastala pod režijsko taktirko Matevža Gregoriča. Predstava, ki so jo ustvarjalci naslovili kot skor mjuzikl, je polnokrvna komedija, ki pa jih ne manjka ostre kritične misli. Na začetku spoznamo Boga Stvarnika, ki so ga ustvarjalci oblikovali kot Elvisa (in s tem pokazali, kako se danes klanjamo predvsem bogovom pop kulture) in tri angele, katerih strah pred vsakršno spremembo, nesposobnost, spletkarstvo in (kakor se sami izrazijo) rektalni alpinizem kar kličejo po primerjavah z uradom za (vstavi po potrebi), kjer lahko preživiš lep del svojega življenja, ko čakaš na njihovo odločbo. Po prvih dveh uvodnih songih (ki jih izvajajo v spremljavi za to ustanovljenega benda The Plins) ustvarijo magični svet, v katerega naselijo Adama in Evo, ki pa nista živa igralca, temveč lutki.

Seveda – ker kaj pa smo ljudje, kot navadne lutke, ki jih vodi nekdo od zgoraj!

No, zgodba ima (vsaj za človeštvo) še vedno happy end, kot se za muzikal tudi spodobi: Adam in Eva se upreta, ker pač hočeta svojo osebno svobodo (seveda: ker le svoboda osvobaja!). In Bog ugotovi, da biti oče ne pomeni imeti samo luštkanih in nedolžnih dojenčkov, ampak tudi pubertetnike, ki hočejo svoje življenje. Pa razumi, če moreš!

Slabo uro dolgo in smeha polno Božansko komedijo so odlično, kaj odlično – božansko! – odigrali, odpeli in odplesali Miha Slapnik, Karmen Kukovič, Neli Jerot, Klara Pavlič, Jure Jevšenak in Taja Rihtaršič.

Predstavo si lahko ogledate še v petek, 28. februarja 2020, ob 19. uri v Kulturnem domu Slov. Konjice.

Foto galeriji sta na voljo tukaj in tukaj.

Pripravil: Matjaž Šmalc
Foto: Melanie Lorenčič