Tretja nadgradnja projekta MAMD

Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) je bil uspešen pri prijavi tretje nadgradnje projekta Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga (MAMD). Do konca oktobra 2016 bo tako zopet izvajal Urice medkulturnega dialoga na OŠ iz širšega lokalnega okolja. Urice je za osnovošolske otroke prilagodil MSOSK v sklopu druge nadgradnje projekta, ki je bila sofinancirana s strani Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma v letih 2014 – 2015.

Urice_ZrečeNovost v tej nadgradnji je priprava novega modela Uric na temo begunci in begunke. Model bo v naslednjem šolskem letu izveden tudi na OŠ v mestih, kjer so vzpostavljene integracijske hiše za begunce in begunke. Prve Urice v letošnjem letu na temo migracij so bile izvedene v na OŠ Zreče. Gostji, ki sta z učenci in učenkami delili svoje izkušnje z integracijo v večinsko družbo, sta bili aktivistka za albansko tematiko, Hazbije Bytyqi in aktivistka za češko tematiko, Vladimíra Butolen.

OŠ_LočeUrice medkulturnega dialoga so bile izvedene tudi na OŠ Loče in OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica. V Ločah so potekale na temo migracij prav tako v sodelovanju z zgoraj omenjenima gostjema, v Oplotnici pa na temo muslimanske kulture. Na vprašanja otrok je odgovarjala Faila Pašić Bišić. Največ vprašanj v povezavi s to temo se je navezovalo na nošenje naglavne rute in povezavo med vero in terorizmom. Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje.

Vir in foto: MCDD